Környezetünk, természetünk, és Egy Csepp Kő...

Geotúrák

Geotúráinkat a Bakony-Balaton Unesco Globális Geoparkkal együttműködve indítjuk. Túravezetőink adott tájegységre vonatkozóan geotúra-vezetői tanfolyamot végeztek. Az útvonal megtervezése során különös figyelmet fordítunk a földtani, ökológiai és kulturális értékek megismertetésére. Ezen értékek károsítása (pl. ásvány- és ősmaradványfejtés, védett növények gyűjtése, károsítása stb.) a geotúrák folyamán tilos!

Honlapunkon és a Bakony-Balaton Geopark oldalán rendszeresen hirdetünk meg túrákat, de egyedileg igényelt időpontban, vagy akár helyszínen is vállalunk vezetést. Egyénileg és csoportosan érkező érdeklődőket is várunk!

Iskoláknak, táboroknak szervezett kirándulásaink után ajánljuk geo-foglalkozásainkat!

Ajánlott útvonalak

Halimbai időutazás

Utunkat az időben emberi léptékkel is könnyen felfogható közelmúltban itt élt avaroktól indítjuk. Egy gyors ugrással érkezünk az alig 10 millió éve itt hullámzó Pannon tó homokos, kavicsos partvonalához. Járunk 65 millió évvel ezelőtt létezett sekély vizű tengerek aljzatán, mely előbukkan a mai legelők és öreg erdők talaja alól, betekintést engedve az akkor élt állatok világába.

Elérkezünk egy 150 millió évvel ezelőtt felszínre került, hullámos térszínre. Az egykori szavanna éghajlaton a hirtelen, heves esőzések ezt vörösagyaggal, bauxittal töltötték föl. Ebben az időben élhettek itt a dinoszauruszok, de vajon miért olyan nehéz az ő nyomaikra rábukkanni.

Az emberi közreműködés, a bauxit elbányászása révén az alatta lévő dolomitos térszín láthatóvá vált, de még jól látható az ide hozott hordalék egy része is eredeti formájában.

És hogyan keletkezett a dolomit? A választ egy 250 millió éve létezett óceánban találhatjuk meg. Innen elkezdjük lassan a visszatérést a jelenbe, érintve gyönyörű elegyes bükkösök kisebb völgyeit és a köztük elterülő füves legelőterületeket.

Megjegyzések:

A geotúra hossza kb. 7 km. Szintemelkedés kb. 150 m.
Jó tartású sportcipő vagy túrabakancs viselését kérjük!
A bauxitos részek látogatása miatt a fehér ruhadararabok, lábbeli mellőzése javasolt.
A kirándulásra fejenként 1-1,5 liter víz és igény szerint útravaló ajánlott.

Árak

Áraink a létszámtól és a túravezetéssel kapcsolatban felmerülő igényektől függően változhatnak. Ajánlatunkat kérje telefonon vagy elektronikus levélben!

Túravezetőink

Mácsány Zsuzsanna: Geotúra vezető

Futó János: Geológus